Ara Mallorca proposa mesures per redirigir el model econòmic

Calen polítiques urgents i realistes però valentes per evitar el col·lapse social i ecològic

Ara Mallorca ha fet públiques una sèrie de propostes per fer front a la crisi generada pel coronavirus i per impulsar el canvi de model econòmic al nostre territori. El document presentat duu per títol «Contra la crisi de la COVID-19. Propostes per a una nova normalitat» i ve acompanyat de quatre infografies amb les iniciatives més destacades. En el dossier es fa una crítica a un model econòmic «hiperterciaritzat» i altament dependent del turisme. Des de l’organització es fa una aposta clara per la sobirania total i l’assoliment d’una república mallorquina entenent que aquesta seria l’única manera de dur a terme polítiques realment transformadores i emancipadores. 

No debades, el que es proposa són mesures urgents per redirigir l’economia des dels poders públics amb l’objectiu de no tornar a la normalitat d’abans i frenar el col·lapse social i ecològic. En aquest sentit, Ara Mallorca vol fer propostes realistes i assumibles per a un govern progressista com el de les Illes Balears. Repartir el treball, crear ocupació pública i garantir la vida són tres eixos bàsics per fer front a la crisi del COVID-19. Però s’ha d’anar més enllà i apostar definitivament per la diversificació econòmica. Aquesta ha de venir socialitzant els beneficis que genera el turisme i invertint-los en nous sectors productius. Així mateix, es proposa crear una companyia aèria pública per guanyar sobirania.

La creació d’una banca pública, l’obertura d’una línia de crèdit públic per a projectes arrelats i sostenibles o una renda universal i digna que tengui el compte el cost de vida de Mallorca són algunes de les propostes en matèria econòmica. S’aposta per una economia localitzada, al servei de les persones i de tall cooperativista. Així mateix, s’ha de posar en marxa una indústria agroalimentària ecològica que ens permeti avançar cap a la sobirania alimentària i l’autosuficiència. Crear un banc de terres o estudiar marcs legals per comercialitzar primer el que es produeix aquí i fer front a importacions absurdes són algunes de les propostes. 


Conscients que al canvi de model econòmic no es podrà fer sense sobirania i que és un projecte a llarg termini, calen mesures per combatre l’atur. En aquest sentit, les energies renovables han de ser un sector estratègic per generar llocs de feina de qualitat i a curt termini. Així mateix, s’ha d’invertir més en recerca i impulsar estudis com ciències de la mar o d’altres en el camp de les ciències socials per tal de conèixer més i millor el nostre entorn i la nostra societat.